El planeta està experimentant un calentament accelerat, el denominat canvi climàtic causat per l’activitat humana. Els científics han treballat anys per esbrinar quins són els detonants d’aquest increment de les temperatures mitjanes anuals, que fan que les glaceres i el gel dels pols es fonguin. Els científics, després de molts experiments i hores de treball, han acabat determinant que els causants principals són el diòxid de carboni (CO2) i el metà (CH4) generat per l’activitat agrícola i ramadera.

Les emissions de CO2 a l’atmosfera provenen de diferents fonts com poden ser el transport, la indústria o la generació d’electricitat al cremar combustibles fòssils. Però el títol de l’article diu que les vaques són el problema. Les vaques no condueixen cotxes o fan vacances a Tailàndia, no. Però així i tot, elles segueixen sent el problema. Les maleïdes vaques no fan més que menjar soja a grans quantitats. Un exemple: tant sols les vaques del petit país dels Alps, Àustria, menjaren l’any passat 550.000 tones de soja. Les vaques mengen moltíssma soja perquè per poder engreixar un quilo, han de menjar entre 10 i 15 quilos de pinso (Kleine Zeitung 28.04.2017).

A Europa, però, no es cultiven aquestes grans quantitats de soja. La UE importa anualment uns 35 milions de tones de soja (transgen.de). El 90% prové d’ Argentina i del Brasil. Allà on les vaques europees no veuen el que està passant, el govern i les grans empreses destrueixen la selva per poder sembrar soja. L’any 2015, a Brasil es varen destruir 800.000 hectàrees de boscos tropicals. El número més gran d’hectàrees destruïdes en els darrers 10 anys en el país sud-americà. Això és aproximadament la superfície de Puerto Rico o l’equivalent a 800.000 estadis de futbol com el de l’Espanyol. La destrucció de l’Amazones suposa la pèrdua de biodiversitat i de la possibilitat de trobar plantes amb les propietats per poder fer-les servir en la medicina. Però el més horrible des del meu punt de vista, però que sembla que a les vaques no els importa ni el més mínim és que els conflictes entre els indígenes que volen preservar les seves terres i les empreses agroalimentàries varen acabar l’any passat amb 52 persones assassinades. Els morts com podeu imaginar eren els indígenes i persones que lluiten per preservar l’Amazones (elpais.com).

Gràfic 1:Importació – exportació de soja 2015/2016 Font: OVID, USDA

Gràfic 2: Principals països productors de soja. Font: transgen.de     

Les vaques no tenen prou en destruir la selva tropical, el gran magatzem de CO2 del planeta, per poder tenir les seves plantacions de soja. A més, a les vaques els hi agrada menjar soja Montsanto, una varietat de soja modificada genèticament per poder ser resistent al herbicida Roundup. Aquest herbicida mata totes les plantes excepte la soja transgènica. El principi actiu del Roundup és el glifosat, un verí altament tòxic per als animals i les persones que supera en 26 vegades la concentració recomenada de productes tòxics per l’ús agrícola (revistadigital.inesem.es) . Però les herbes es fan resistents als herbicides i cada vegada s’ha d’utilitzar una quantitat més gran d’aquest contaminant que empobreix el sòls. Els camps de conreu es fumiguen amb avionetes posant en perill la salut de les persones que viuen als voltants dels cultius de soja.  Potser les vaques tenen un vertader despreci cap a les persones.

L’innocent de jo , pensava que a Europa els aliments modificats genèticament estaven prohibits, però es veu que d’alguna manera les vaques han aconseguit amb el permís de la Comissió Europea introduir soja modificada genèticament dins les fronteres de la UE. Tornant al país del Schnitzel, allà el 75% de la soja importada està genèticament modificada (Kleine Zeitung). Si que són espavilades aquestes vaques!

Les vaques potser tenen rebuig cap als humans, però elles saben compartir el menjar. Els porcs i els pollastres també són addictes a la soja. A Europa, només hi ha una petita part de porcs, pollastres i vaques amb ganes de menjar de soja. Res a veure amb Àsia. En el llunyà orient i concretament a Xina l’importació de soja ha crescut en els darrers 10 anys un 307% (elobservador.com). Com es pot veure en el gràfic 1, Xina importa anualment 81,4 milions de tones de soja provinents d’Amèrica.


Gràfic 3: repartimient de las emissions de GEI por sectors a l’ Argentina. Font: Revista Claves 21, Ambiente y desarrolo sustentable.

La indústria ramadera suposa el 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, més que el transport (fao.org). Aquesta indústria també és la causant de la destrucció dels boscos tropicals. Els humans vist el gran perill que suposen les vaques, els porcs i els pollastres per a la nostra existència i per l’equilibri climàtic hem decidit menjar-los en grans quantitats. I els xinesos són els més aplicats ja que devoren prop de 40g de carn per persona al dia (FAO.org).

Jaume Vidal Rubí

Bibliografia

El observador

http://www.elobservador.com.uy/china-aumento-307-las-importaciones-soja-10-anos-n279122

 

El Pais, El asesinato de ecologistas bate récords

https://elpais.com/internacional/2016/06/19/actualidad/1466330474_587241.html

 

FAO

http://www.fao.org/statistics/es/

 

greenhub.cat

http://www.greenhub.cat/alimentacio-i-canvi-climatic/

 

Kleine Zeitung en data 28.04.2017. Die Folgen ungebremster Fleischeslust https://www.pressreader.com/austria/kleine-zeitung-steiermark/20170428/281883003234862

Reuters

http://www.reuters.com/article/us-eu-grains-gmos-idUSKCN10212M

 

Revista Claves 21, Ambiente y Desarrollo Sustentable

http://claves21.com.ar/inventario-climatico-cuanto-contamina-cada-sector-en-argentina/

 

Revista digital Inesem. Soja, una mafia muy bien montada (II)

https://revistadigital.inesem.es/biosanitario/soja-una-mafia-muy-bien-montada-ii/

 

Transgen

http://www.transgen.de/lebensmittel/1049.futtermittelimporte-europa-sojabohnen-gentechnik.html

 

Deixa un comentari