ARNAU SABATÉ GIL

arnau

Autor: SÁNCHEZ PIÑOL, ALBERT

Any: 2000

Títol: Pallassos i monstres

Editorial: La Campana, Barcelona

Sinopsi: Assaig sobre 8 dictadors africans que es retraten. Sánchez Piñol, amb la seua prosa àgil , directa i amb un fi sentit de l’humor i una bona dosi de mala llet, ens presenta la història tragicòmica de l’Àfrica post colonial; còmica perquè són situacions que semblen irreals, tràgica perquè, de tan reals, les hagueren de patir, o les pateixen encara, gent de carn i ossos. Després d’haver suportat l’explotació del colonialisme europeu, molts països del continent africà hagueren de suportar situacions esperpèntiques per part dels suposats nous alliberadors africans . Anàlisi sintètica i colpidora sobre les possibilitats delirants de la conducta de l’espècie humana.

ANTONI MARIA SIQUIER SALVÀ

índex

Autor: FEYERABEND, PAUL

Any: 2013

Títol: Filosofía Natural.

Editorial: Debate, Madrid.

Sinopsi: Es pretén reconstruir la història de les concepcions humanes de la natura des de les primeres expressions en pintures rupestres de l’Edat de Pedra fins les discussions del s.XX sobre física nuclear. L’autor examina el significat dels mites des dels inicis de la filosofia natural fins Parmènides, i centra les seves reflexions en el creixement devastador del racionalisme durant l’antiguitat grega i la conseqüent separació de l’home i la natura.

MARC PÉREZ CASTELLS

marc

Autor: DAWKINS, RICHARD

Any: 2002

Títol: El gen egoísta (The selfish Gen). Las bases biológicas de nuestra conducta.

Editorial: Salvat Editores, Barcelona

Sinopsi: En aquesta obra, publicada el 1976, Richard Dawkins va popularitzar la teoria del gen egoista: els gens són la veritable “unitat” de l’evolució; animals, plantes i la resta d’esser vius som “maquines de transmissió”, que podem funcionar millor o pitjor en l’entorn i continuar la cadena o desaparèixer en una selecció natural.

DAVID MARTÍN GALLEGO

david

Autor: MASSIP, JOSEP MARIA

Any: 2011

Títol: El llop i el humans: passat i present a Catalunya

Editorial: Arola Editors, Tarragona

Sinopsi: Monografia exhaustivament documentada sobre la incidència històrica que ha tingut el llop en l’àmbit de les terres catalanes. L’estudi beu de fonts tan diverses com la memòria oral, les rondalles, la toponímia i fa un repàs històric al conflicte que, a principis del segle XX, va fer que el llop desaparegués de les nostres terres. A banda, hi dedica també un espai a l’actual situació del llop a Catalunya, on ha reaparegut en els darrers anys de forma natural.

MAURO RODRÍGUEZ REY

mauro

Autor: Institut Menorquí d’Estudis (IME)

Any: 2010

Títol: Guia Camí de Cavalls. 20 itineraris per descobrir Menorca.

Editorial: Fundació Destí Menorca, Maó.

Sinopsi: A més de ser una guia pràctica i visual per poder realitzar el Camí de Cavalls que voreja l’Illa de Menorca en 20 etapes amb complertes fitxes tècniques, va més enllà, parlant del context en el que està situat el camí com per exemple: la declaració de Menorca com a reserva de la Biosfera, paisatge (geologia, clima), sistemes naturals (vegetació interior, barrancs, zones humides, sistemes dunars, litorals), flora i fauna, aprofitament de la terra (el Lloc, patrimoni etnològic), història, cultura, tradicions, patrimoni cultural, etc.

PAULA RODRÍGUEZ ESCALES

paula

Autor: ARANGUREN, FELIPE L.

Any: 2012

Títol: El negoci de la gana. Especulació amb aliments.

Editorial: Icaria, Barcelona

Sinopsi: El “Negoci de la gana” cerca sensibilitzar a la ciutadania i incidir sobre un problema que té responsables identificables i solucions polítiques concretes: com s’especula amb el bé més apreciat, els aliments. També s’identifiquen els impactes ambientals associats a tots els negocis dels aliments a gran escala. Està dirigit a un públic ampli, oferint textos amb llenguatge precís però carent de tecnicismes, que intenten explicar les causes d’un dels majors problemes dels nostres temps.

ALBA VIDAL PREIXATS

alba

Autor: MULET, JM.

Any: 2014

Títol: Comer sin miedo. Mitos, falacias y mentiras sobre la alimentación en el siglo XXI

Editorial: Destino, Barcelona

Sinopsi: En aquest llibre, el blogger i doctor en bioquímica Josep Maria Mulet qüestiona des d’un punt de vista nutricional el paper dels diferents aliments de la nostra dieta actual. Era millor el menjar abans que ara? És més sa el menjar ecològic? Ingerim massa productes químics? Com serà l’alimentació del futur? Són algunes de les preguntes que intenta respondre amb un to irònic i amè. Un llibre polèmic, obert al debat, que no deixarà indiferent a ningú.

JAUME VIDAL RUBÍ

jaume

Autor: SAN FÉLIX, MANUEL

Any: 2000

Títol: La Posidònia, el bosc submergit

Editorial: Quaderns de Natura de les Balears, Palma.

Sinopsi: És una aproximació a les fanerògames marines, en concret a la Posidonia oceanica. Aquest llibre ens explica la morfologia, el cicle biològic, l’hàbitat de la posidònia i tot l’ecosistema associat a les praderes de posidònia que fan que l’aigua sigui transparent i l’arena de les platges les Balears tan blanca.

MAR RUIZ ARANDES

mar

Autor: SCHULZ-DORNBURG, JULIA

Any: 2012

Títol: Ruinas modernas. Una topografía del lucro.

Editorial: Àmbit, Barcelona

Sinopsi: Ruinas modernas, una topografía del lucro, és un inventari fotogràfic de la construcció especulativa a Espanya. Es retraten paratges ocupats per urbanitzacions abandonades; paisatges residu que mostren l’herència en el territori de l’esclat de la bombolla immobiliària. Aquest llibre mostra que una imatge val més que mil paraules.

MONTSERRAT RECOLONS VINYES

montse

Autor: Varis autors

Any: 2008

Títol: Aigua: font de vida, font de risc.

Editorial: Ara Llibres, Barcelona

Sinopsi: l’any 2008, Catalunya va patir una de les sequeres més severes. Aquesta situació va activar alertes i protocols i va evidenciar com de fràgil és l’ésser humà davant l’absència de l’aigua. Al llibre, experts de diferents àmbits analitzen el paper que té l’aigua en àmbits com pot ser la indústria, la salut humana o la gestió territorial. Diferents punts de vista per tal d’apreciar la gran versatilitat que pren aquest element bàsic per a la vida.

PAU PUIGDOLLERS DE BALLE

puxis

Autor: PAULI, GUNTER

Any: 2011

Títol: La economía azul (The blue economy)

Editorial: Tusquets Editores, Barcelona

Sinopsi: El llibre deixa enrere el concepte d'”economia verda” i parla d’una nova visió dels sistemes productius i models de negoci on l’activitat econòmica ha de generar diversos beneficis no només a curt termini i maximitzant els guanys (mitjançant la reducció de costos i la producció al tercer món), tal i com succeeix fins ara, sinó diversificant i multiplicant els impactes sobre la societat i els negocis de manera local. El llibre emula el que la natura fa amb els seus processos, on les activitats d’una espècie sumen i generen impactes positius sobre tot el conjunt de l’ecosistema.

IOAR RIVAS LARA

ioar

Autor: DIAMOND, JARED

Any: 2006

Títol: Colapso. Por qué unas sociedades perduran y otras desaparecen.

Editorial: Debate, Madrid

Sinopsi: Llibre en que se’ns explica les raons, tot sovint derivades de problemes ambientals, que van conduir a la desaparició a grans civilitzacions com la de la illa de Pasqua, els maies i altres. Podem aprendre d’aquestes lliçons per evitar el col·lapse de la nostra societat actual?

PAU MARTÍNEZ BERNADÀS

patro

Autor: CASTILLO, J.M.

Any: 2011

Títol: Migraciones ambientales, Huyendo de la crisis ecológica en el siglo XXI.

Editorial: Editorial Virus, Bilbao

Sinopsi: Breu llibre on s’expliquen casos concrets de migracions ambientals degudes a l’acció del Home. Des de processos de desertització, catàstrofes nuclears, passant pel famós canvi climàtic global. Ple de cites que despertaran en el lector la curiositat de conèixer més al detall alguns dels exemples.

ANNA OLLER GONZÁLEZ

anna

Autor: JÁUREGUI, JOSÉ ANTONIO

Any: 2006

Títol: Juicio a los humanos.

Editorial: RBA Libros, Madrid

Sinopsi: Aquesta fàbula de José Antonio Jáuregui tracta de la relació dels humans amb allò que els envolta. Enfronta a l’home en un judici contra els animals als quals haurà d’escoltar tot el que han de dir sobre el tracte rebut per l’ésser humà. És l’Homo sapiens una amenaça per la vida terrestre, una espècie arrogant i cruel? És l’hora d’enfrontar-se a la Llei de la Jungla.

Published by greenhub.contacte

17 thoughts on “Recomanacions per Sant Jordi 2014

Leave a Reply